Climatul intertropical permanent umed

0
277
Fauna savana
Fauna savana

Mediile termice lunare oscileaza in mod obisnuit intre 25oC in lunile cele mai reci si 28oC in lunile cele mai calde. Se pun in valoare amplitudini termice medii anuale de 9 3oC. Cu toate ca variatia temperaturii aerului in timp de un an este aproape neinsemnata, totusi regimul termic anual prezinta doua maxime (echinoctiale sau postechinoctiale) si doua minime (solstitiale sau postsolstitiale). In ariile continentale valorile amplitudinilor medii sunt cu putin mai mari decat in cele oceanice.

Mari cantitati din energia calorica a aerului ecuatorial se consuma in procesul evapotranspiratiei, trecand astfel in stadiul de caldura latenta de vaporizare. Acest fapt prezinta drept consecinte umezirea accentuata a aerului umiditatea absoluta poate urca chiar peste 30g/m3 , iar cea relativa depaseste in majoritatea situatiilor valoarea de 80%) si reducerea valorilor temperaturii pe timp de zi cand acest element se situeaza cel mai frecvent in jurul a 32oC, depasind foarte rar pragurile de 35- 7oC. In schimb noaptea, umiditatea mare a aerului ecuatorial determina o contraradiatie atmosferica puternica, care contribuie la micsorarea valorilor radiatiei efective. Urmare a acestor procese, temperaturile minime din cursul noptii coboara foarte rar sub pragul de 20oC. Rezulta deci amplitudini termice diurne, care desi le depasesc pe cele anuale de 9 5 ori, sunt mult mai mici in comparatie cu cele specifice altor tipuri climatice (tropical arid, tropical semiarid etc.).

Variatiile termice interdiurne, asemanator celor interlunare, sunt foarte reduse, imprimand prin mersul lor valoric monotonia climatului intertropical permanent umed. Cantitatile medii anuale de precipitatii sunt cuprinse intre 1000 si 3000mm, la majoritatea statiilor, ele depasind 1500mm. In conditii favorabile (relief foarte inalt si expunere fata de fluxul ecuatorial de vest) acestea pot depasi 3000mm si chiar 10000mm (ex. la Debundje, in Muntii Camerunului cad in medie 10470mm precipitatii anual).

Rezerva mare de energie a instabilitatii umede favorizeaza convectia termica intensa pana la mari inaltimi pe verticala troposferei si caderea unor cantitati insemnate de precipitatii mai ales sub forma de averse, insotite adesea de furtuni si fenomene orajoase (fulgere, tunete, trasnete) ce se produc aproape intotdeauna dupa-amiaza. Aversele sunt precedate si succedate de timp senin si afecteaza de regula spatii restranse pe durate relativ scurte de timp.

Frecventa ploilor este deosebit de mare inregistrand in medie peste 200 zile anual (ex. la Iquitos – 245 zile, la Libreville – 296 zile, la Debundje pe versantii Muntilor Camerun – 302 zile, la Singapore – 268 zile etc.).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ