Cum alegi un detector de gaze

Ai vazut vreodata o explozie cauzata de scurgerile de gaze? Nu din cele de prin filme, ci una la care sa auzi in direct zgomotul si la care vezi sau chiar simti caldura flacarilor si suflul exploziei. Eu am vazut si iti spun ca nu este unul din cele mai placute sentimente.

Citesti titlul articolului si te gandesti „Asta nu e treaba mea, ci treaba celor care lucreaza la companiile de gaze. Ei trebuie sa imi garanteze siguranta”. Asa suntem noi, romanii. Cautam sa evitam tot timpul responsabilitatea cand e vorba de lucruri serioase sau grave.

Daca ai lua un minim de masuri de precautie, nu vei fi pus in situatia ce ti-am descris-o mai sus. Instalatiile de gaze sunt in majoritate vechi, racordurile noilor echipamente la ele sunt facute uneori „de mantuiala” sau pur si simplu apar erori. Scaparile de gaze sunt destul de rare, dar pentru a le preveni avem ajutorul tehnologiei moderne.

Fiecare locuinta trebuie sa fie dotata cu un senzor sau un detector de gaze, cat timp este racordata la un sistem de furnizare al acestora. Bloc de apartamente, vila, pensiune, casa de vacanta – nu conteaza!

Din nou vei spune ca nu stii cum sa il alegi, ca pentru asta exista personal specializat. Si totusi e siguranta ta in joc, asadar ar trebui sa te intereseze. Ai in continuare cateva sfaturi legate de alegerea detectorului de gaze potrivit.

Portabil sau fix?

Oricare dintre variante, atat timp cat este aleasa una dintre ele.

Detectorul de gaze portabil il poti cumpara din supermarketuri sau magazine specializate, poate fi alimentat cu baterii sau la priza si are diverse forme. Ceea ce e important este ca il poti monta in orice incapere.

Cea de-a doua varianta se traduce printr-un detector gaz cu electrovalva. Din punctul meu de vedere e mult mai eficient, atat timp cat singura grija este evitarea scaparilor de gaze la punctul in care este facut racordul.

Chiar daca nu are mobilitatea primului tip de detector mentionat, are avantajul de a putea opri instantaneu furnizarea de gaze in locuinta daca apar scurgeri.

Unde se monteaza?

Este foarte importanta distanta dintre detector si sursa potentiala de scurgere a gazelor – cel putin asa spun specialistii. Tot ei recomanda un maxim de 4 metri distanta in acest sens.

Ideea principala, indiferent daca alegi un detector fix sau portabil, este sa il instalezi la inaltime. De preferat undeva la 30 cm sub nivelul tavanului. In caz ca nu stiai, gazul metan este mai usor decat aerul si se acumuleaza in cazul scurgerilor in partea de sus a camerelor.

Ce alte detalii mai trebuie sa stiu?

La detectorul de gaz pe care il alegi trebuie sa tii cont de limita inferioara de explozie – e un indicator care difera in functie de model. Unele din cele mai precise declanseaza alarma sau sisteaza furnizarea gazului daca detecteaza o scurgere in concentratie de 5%. Daca vrei sa eviti un risc, vei alege un detector de gaz de sensibilitate ridicata.

Ca sfat de final, asigura-te ca alarma te va face atent de fiecare data. In cazul in care ai mai multe surse de gaz in locuinta, monteaza cate un detector de gaz la fiecare, pentru a te feri de un pericol. De asemenea, va trebui sa faci si verificari periodice, mai exact schimburi de baterii la cazul celui portabil, sau verificari ale alarmei. La varianta cu electrovalva va trebui sa chemi specialisti pe care ii vei plati pentru asta. Nu e insa o cheltuiala enorma, mai ales daca te gandesti ca e viata ta in joc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *