Cum influenteaza factorii antropici clima?

Irigatiile, ca raspuns al omului la un regim hidric si pluviometric deficitar, au ca scop crearea unor conditii optime de dezvoltare pentru plante, prin umezirea solului asigurandu-li-se apa necesara in perioada de vegetatie. Ca suprafata activa solurile irigate se comporta asemanator cu cea a zonelor acvatice.

Albedoul suprafetelor irigate se diminueaza (cu 9 10%), radiatia efectiva de asemenea (cu 9 50%), crescand in schimb cantitatea de radiatie solara absorbita si prin aceasta valorile bilantului radiativ care, pentru terenurile irigate, sunt cu pana la 60% mai mari decat pe terenurile neirigate. Caldura specifica mai mare a terenurilor irigate, face ca acestea sa se incalzeasca mai incet si sa retina mai mult timp caldura acumulata. Procesul de evaporare de deasupra solurilor irigate este intensificat. Pentru ca evaporarea unui gram de apa se face printr-un consum caloric de 559cal, solurile irigate au temperatura mai scazuta decat a celor neirigate, o temperatura mai redusa avand si stratul de la suprafata lor. Solurile irigate sunt mai reci decat cele neirigate, diferentele termice dintre acestea fiind foarte mari (15-25oC), mai ales in primele ore dupa udare si a doua parte a zilei, ca urmare a inversiunilor termice care se formeaza deasupra terenurilor irigate. Amplitudinile termice in cazul suprafetelor irigate se reduc mult.

Consumul de caldura pentru evaporarea apei reduce temperatura aerului. Concomitent, factorul termic si evaporarea ridica valoarea umiditatii relative cu circa 20-40%, fata de cea a terenurilor neirigate.

Drenajele sau desecarile si defrisarea padurilor din zonele umede contribuie la scaderea umiditatii aerului, la cresterea amplitudinilor termice si la o frecventa mai mare a ingheturilor. De asemenea in urma cresterii temperaturii suprafetei desecate se intensifica evapotranspiratia.

Impaduririle realizate de catre om modifica conditiile climatice locale, care au ca specific un regim termic diurn si anual moderat, o umiditate a aerului mai ridicata, o viteza a vantului diminuata, o grosime a stratului de zapada mai mare, o densitate a acestuia mai redusa, o viteza de topire mai mica si in consecinta o durata si o rezerva de apa in sol mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *