Date despre climatul subtropical umed

0
213
Tipurile de clima
Tipurile de clima

Amplitudinile termice medii anuale in climatul subtropical umed, variaza de regula intre 15 si 25oC, existand si abateri in sens pozitiv sau negativ de la aceste valori. Pe fondul dominarii suprafetelor oceanice in emisfera australa atat mediile termice anuale cat si valorile amplitudinilor medii anuale sunt mai reduse decat in emisfera boreala.

In ambele emisfere pe tarmuri se inregistreaza amplitudini termice medii anuale si diurne mai mici decat in interior. Spre exemplu, la Buenos Aires, situat intr-o zona de tarm (pe tarmurile marelui estuar al fluviului La Plata) amplitudinile termice medii anuale sunt de doar 14oC (24oC in ianuarie – vara australa si 10oC in iulie-iarna australa), iar la Memphis situat pe valea fluviului Mississippi la aproximativ 700km departare de tarmul Golfului Mexic amplitudinea termica medie anuala urca la 22oC (28oC in iulie si 6oC in ianuarie).

Ariile cu climat subtropical umed au in general o pluviometrie marcata de excese. In medie in timp de un an cad intre 750-1500mm. Spre ariile semiaride invecinate cantitatile de precipitatii pot sa fie mai reduse, iar in anumite conditii geografice mult mai ridicate.

In cadrul tipului climatic subtropical umed, pe langa ariile in care regimul pluviometric anual este caracterizat de existenta a doua sezoane (unul uscat si unul umed) net diferentiate, se intalnesc si regiuni cu o repartitie relativ uniforma a precipitatiilor pe tot parcursul anului. Un exemplu edificator in acest sens este cel al climatului subtropical umed din sud-estul S.U.A. unde pe parcursul intregului an, in fiecare luna cad precipitatii relativ bogate, valorile medii lunare fiind cuprinse intre 80 si 150mm. Precipitatiile din timpul semestrului rece se datoreaza activitatii frontului polar, care inainteaza din regiunile cu latitudini medii spre tropice, generand uneori si caderi de zapada, iar cele din timpul semestrului cald invaziilor de aer subtropical cald umed venit pe la periferia zonei anticiclonice a Azorelor. Precipitatiile bogate din sezonul cald se datoreaza si intensei activitati a uraganelor care matura deseori teritoriile sud-estice ale S.U.A.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ