Jocurile video: creeaza sau nu dependenta?

In acest articol vom discuta despre clasicele jocuri video care se pare ca incep sa creeze tot mai multa dependenta atat tinerilor, cat si adultilor. Daca nu vrem sa o numim chiar dependenta, ii putem spune obisnuinta excesiva si nesanatoasa. Majoritatea jocurilor de care oamenii ajung dependenti, sunt cele online.

De cele mai multe ori, dependenta de jocurile video au o neaparata nevoie de conexiuni sociale. Daca inainte acestea se puteau jucau in general de o singura persoana, acum situatia s-a schimbat. Jocurile din ziua de azi incurajeaza intr-un fel sau altul nevoia jucatorilor de a interactiona unul cu altul prin limbajul scris. Limita poate fi foarte usor depasita, iar playerii pot deveni dependenti de aceasta forma de socializare care ii distreaza. Astfel, gandirea si exprimarea nu va mai fi la fel de clara.

Este demonstrat de cercetatori ca jocurile video creeaza mai multa dependenta atunci cand este vorba de nivele. Cu cat se joaca mai mult, cu atat nivelul creste, jucatorul devine mai bun si astfel primeste recompense care tin tot de domeniul respectivului joc. La inceput, jocul ofera atributii clasice de inteligenta, curaj, putere si experienta. Dar daca acesta continua sa joace, toate calificarile vor prinde contur, iar tentatia va fi cu atat mai mare. Unele nivele se pot indeplini in zile, saptamani sau chiar luni de zile. Astfel, jucatorul pierde exagerat de mult timp in fata calculatorului, uitand de alte atributiuni care ii revin.

Jocurile video genereaza un puternic impact emotional. Jucatorii de cele mai multe ori intampina momente de furie, nervozitate si dezamagire.

Daca doriti sa evitati o posibila dependenta fata de acestea, este recomandat sa va stabiliti timpul pe care sunteti dispusi sa il petreceti in fata calculatorului. In caz contrar, orele vor trece precum vantul.

In concluzie, daca aveti aceasta pasiune, incercati sa va organizati astfel incat sa nu va ocupe prea mult timp. Altfel, aceasta poate deveni o dependenta de care nu veti putea scapa prea usor.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *