Stiinta explica de ce ne este frica de paianjeni

Pentru majoritatea omenilor care au frica de paianjeni, de foarte putine ori exista o explicatie reala. Daca cineva spune ca ii este frica de paianjeni si sunt intrebati de ce, raspunsul este deoseori simplu: pentru ca sunt paianjeni! Cam asta e raspunsul de baza. Insa, de unde vine aceasta frica?

In acest moment intervine raspunsul stiintific. O teorie, propusa de oamenii de stiinta de la Universitatea din California, este urmatoarea: de-a lungul timpului, creierul nostru a dezvoltat un mecanism ancestral, a carui scop principal este de a detecta, in cel mai rapid mod, amenintarile imediate si specifice. Ne putem gandi la acestea ca fiind o memorie genetica pe care o mostenim de-a lungul evolutiei noastre istorice.

Explicatia stiintifica

Pentru a testa aceasta teorie, echipa a recrutat sute de studenti si au efectuat un test vizual simplu in care au fost rugati sa aleaga doua din cele mai lungi linii dintr-o serie de cruci de pe ecranul unui calculator. Odata ce subiectii testului au ales cateva raspunsuri, acestora li se aprindea o imagine pentru cateva milisecunde, pe ecranul calculatrorului. Atat de rapid erau afisate imaginile, incat daca participantii ar fi clipit nu ar mai fi putut detecta imaginea.

Totusi, acestia au ales trei imagini care au putut fi recunoscute in mod normal: un ac hipodermic, o musca de casa si un paianjen. Rezultatele au aratat ca numai 10% dinrtre participanti au putut recunoaste musca de casa; 15% au observat imaginea cu acul, iar peste 50% dintre participanti au observat imaginea cu un paianjen, in ciuda faptului ca testul a dorit sa creeze o „orbire intentionata”. Asadar, cercetatorii au ajuns la concluzia ca, chiar si atunci cand creierul este distras de la o anumita activitate, in mod subconstient, acesta ofera atentie unei imagini cu un paianjen.

Creierul nostru este capabil de a recunoaste diferite amenintari, in special pe cele naturale, pe o scara mai profunda decat putem sa o intelegem. Asa ca data viitoare cand cineva te ia in ras si te intreaba de ce iti este frica de paianjeni, tine capul sus si raspunde-i „pentru ca asa e normal si asa ar trebui sa fie.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *