Sunt oamenii inlocuiti de roboti

robotiIn anii 1800, masinile de cusut reprezentau cea mai noua forma de tehnologie. In zilele de azi, personalul isi face griji cu privire la problemele care pot sa apara la modele tehnologice automate. Mai devreme sau mai tarziu, soferii de taxiuri vor ajunge sa blesteme masinile autonome.

Batalia dintre oameni si masinarii a inceput in urma cu cateva secole. Ne iau robotii si masinile locurile noastre de munca? Sau pur si simplu ne injumatatesc volumul nostru de munca?

Un nou studiu incearca sa faca lumina in relatia dintre locurile de munca si cresterea tehnologiei prin analiza unor date de recensamant din Anglia si Tara Galilor, care pornesc din anul 1871. Concluzia acestora este destul de vesela: mai degraba decat sa ne distruga locurile noastre de munca, tehnologia a reprezentat si reprezinta o forma de creare de job-uri. Descoperirile cercetatorilor, cum ar fi cresterea personalului dintr-un bar in anii 1950 pana la cresterea numarului de hairdresseri in acest secol sugereaza autorilor ca tehnologia a determinat o crestere a puterii de cumparare, astfel ca a dat nastere unor noi locuri de munca.

Tehnologia ofera locuri de munca

Astfel, studiul sustine ca dezbaterea pe acest subiect este una lipsita de sens, deoarece tehnologia nu distruge niciun fel de loc de munca, observandu-se din ce in ce mai usor aspectele sale mai benefice si mai creative in locurile de munca.

Tendinta dominanta este cea de ocupare a locurilor de munca din agricultura iar fabricile sunt compensate de cresterea rapida in sectorul tertiar. Masinile vor prelua sarcinile repretitive si mai laborioase, dar se pare ca nu vor elimina necesitatea fortei de munca umane mai mult decat a facut-o in ultimii 150 de ani, sustin specialistii.

In unele sectoare, tehnologia are unele locuri de munca clar stabilite, insa specialistii se intreaba daca oamenii nu ar dori sa isi pastreze aceste joburi. Tehnologia reprezinta un substitut direct al puterii umane, iar in acest sens, ea este responsabila de ridicarea productivitatii dar si de numarul tot mai mic al locurilor de munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *