Uscarea unei carti ude

In fiecare magazin, mic sau mare, exista numeroase marci de prosoape de hartie pretinzand fiecare a fi cel mai bun, cel mai absorbant sau cel mai ieftin. De fapt, cum putem dovedi sau infirma aceasta afirmatie? Avem toate reclamele din mass media care spun ca prosoapele de hartie sunt comparate prin observarea densitatii de a absorbi lichidele albastre misterioase sau prin stergerea unor urme de noroi de pe podeaua din bucatarie.

Presupunem urmatorul experiment: udam o carte si incercam uscarea acesteia in cel mai scurt si eficient mod.

Umiditatea poate fi destul de daunatoare pentru carti, cauzand paginile sa se rupa si chiar sa conduca spre cresterea mucegaiului, daca nu sunt tratate si uscate rapid. Din fericire, bibliotecarii din lume au dezvoltat mai multe tehnici utile pentru a usca cartile umede si pentru a minimaliza daunele provocate. Daca o carte este complet uda, umeda moderat, atunci cu grija si rabdare este posibil sa se usuce in scurt timp, timp care poate varia intre cateva zile pana la o saptamana.

Primul pas pentru a usca o carte il reprezinta stergerea excesului de apa din carte. Cand vine vorba de a usca o carte umeda, pasii exacti difera in functie de modul in care cartea este umeda. In cazul in care o carte este complet uda, incat este denaturat scrisul sau imaginile, veti dori mai intai sa eliminati cu atentie apa in exces din interiorul cartii.

Tineti cartea deschisa si agitati usor pentru a indeparta orice lichid extern. Urmati acest lucru prin stergerea usoara a exteriorului cu o carpa uscata sau un prosop de hartie. O buna solutie este si utilizarea hartiei igienice albe, care are o densitate mare de material incat sa absoarba cu usurinta apa in exces. Pentru cele mai bune role de hartie igienica pentru uz puteti accesa si www.hartia-igienica.ro. Aplicati hartia, dar nu deschideti cartea inca. Daca pictura inca este umeda, paginile sale vor fi probabil mult mai delicate si se vor rupe cu usurinta. In acest moment, incercati sa va concentrati doar pe eliminarea umiditatii de pe partea exterioara cartii.

Aplicarea servetelor sau a hartiei absorbante este urmata de pozitionarea cartii pe verticala, astfel incat sa stea cat mai drept. Pentru cartile cu hartie mai groasa acest lucru este mult mai usor. Pur si simplu deschideti paginile cartii pentru ca aceasta sa stea in pozitie de echilibru. Plasarea unor alte prosoape de hartie in interiorul copertilor ajuta la fixarea capacului acesteia si la evitarea aspectului de pagini mototolite sau deformate.Inlocuirea prosoapelor absorbante de hartie se face de atatea ori decat este necesar, pana cand cartea va avea un text vizibil si paginile se vor usca treptat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *