Cel mai controversat titlu din ultimele zile, pe langa stirile cu Oana Zavoranu, sunt cele care au in mijlocul subiectului de discutie pacientii. Acestia se pare ca sunt tranzactionati ca o moneda de schimb intre medicii de familie, incat ajung sa li se acorde o valoare mult prea mica fata de ceea ce reprezinta ei pentru umanitate.
Daca inainte se afirma ca sistemul medical este unul haotic, acum se pare ca a devenit de rasul plansul, incat in nici o tara nu se practica astfel de politici, in care daca un medic a iesit la pensie si-a vandut intreaga lista cu pacienti catre alt medic.
In alte state europene, nu medicii decid lista de pacienti, ci pacientii sunt cei care isi aleg medicul de familie, astfel incat daca un asigurat nu este multumit de serviciile pe care i le ofera un medic de familie in ziua urmatoare si-a gasit un altul, fara prea multa bataie de cap si fara prea multe acte.
In schimb, in Romania tuturor posibilitatilor, statul nu isi asuma nici o vina asupra ceea ce medicii fac in afara programului de lucru, si cu atat mai putin ce fac cu pacientii respectivi. Daca ieri ai avut un medic de familie, astazi poti avea altul, datorita relatiior si tranzactiilor dintre acestia prin intermediul telefonului sau a retelelor de socializare. Astfel, am aflat cu uimire ca un pacient este tranzactionat cu o valoare de 10 euro, incat daca un medic de femilie isi vinde lista de pacienti de 1.000 asigurati acesta isi asigura un castig de peste 10.000 de euro.
Practica putin acceptata in alte state membre Uniunii si pedepsita conform normelor este acceptata de sistemul medical romanesc, care gaseste noi tehnici de a face profit fara a fi sanctionat. Cu toate ca pacientii sunt cei care trebuie sa isi aleaga medicul de familie, regula nu este unanim acceptata incat a vinde pacienti este un lucru destul de comun.