Paianjenii, unii oameni ii plac, unii ii detesta, Indiferent de parerea despre aceste vietuitoare, vei gasi urmatoarele informatii destul de interesante:
1. Corpul unui paianjen are doua parti
Toti paianjenii de la cei mai mici la cei mai mari, au doua parti corporale, cephalothoraxul si abdomenul. Ochii, coltii, sunt gasite in partea superioara a corpului numita cephalothorax.
2. Cu exceptia unei singure familii, toti paianjenii sunt veninosi
Paianjenii folosesc veninul pentru a imobiliza prada. Glandele de venin ale acestora sunt aproape de coltii acestora. Cand un paiajne musca glandele se contracta si imping veninul in prada. Veninul celor mai multi paianjeni paralizeaza prada. Singurii paianjeni care nu sunt veninosi sunt cei din familia Uloboridae.
3. Paianjenii nu pot digera
Inainte ca un paianjen sa-si poata manca prada acestia o transforma intr-o forma lichida. Acestia injectieaza enzime in prada pentru a distruge tesutul acesteia pana cand ramane intr-o stare lichefiata.
4. Toti paianjenii produc matase
Acestia folosesc matasea produsa in mai multe scopuri: sa prinda prada, sa isi protejeze copiii, in realizarea adapostului si ii ajuta in miscarea acestora.
5. Nu toti paianjenii intind panze
Majoritatea persoanelor ajung sa asocieze paianjenii cu panzele de paianjen, dar unii paianjeni nu intind o astfel de panza. Paianjenii lup de exemplu, isi prind prada fara ajutorul panzei. De asemenea paianjenii care sar sunt foarte rapizi si au o viziune foarte precisa, la randul lor nu folosesc panza pentru capturarea prazii.
6. Paianjenii nu folosesc doar muschii in micare
Paianjenii folosesc o combinatie formata din muschii si hemolymph-ul lor (presiunea sangelui) pentru a isi misca picioarele. Unele incheieturi in ale picioarelor acestor insecte nu au muschi in totalitate si se bazeaza pe presiunea sangelui pentru a le contracta.
7. Paianjenii masculi risca sa fie mancati de femele
Femelele sunt de obicei mai mari decat masculii. Un femela cu pofta de mancare poate consuma orice invertebrata ce ii iese in cale, inclusiv semenii sai.