Cum ne-a schimbat internetul: in bine

Deoarece am prins si vremea de dinaintea popularitii internetului, imi aduc aminte uneori cum citeam intr-o revista ca Andre are o caseta noua si mergeam prin piete si magazine de specialitate sa gasesc caseta. Sa nu mai spun de legatura speciala aparuta intre caseta si un pix sau creion, pe care le foloseai ca sa o derulezi. Daca voiam sa aflu o informatie, trebuia, fie sa intreb pe cineva, fie sa citesc in diferite carti. Si cine stia daca gasesti raspunsul pe care il cautai? Filmele inchiriate erau pe casete video si nu intotdeauna la o calitate excelenta. Dar, poate cea mai mare schimbare a intervenit in modul de comunicare. Daca stabileai cu cineva sa va intalniti la ora 19:00, trebuia sa fiti acolo atunci. Se pare ca lumea parea sa ia in considerare ca s-ar putea sa intervina tot felul de lucruri care te-ar putea retine, asa ca plecau din timp de acasa. Acum, avem telefoane mobile si iti poti anunta intarzierea … pe care adesea o provoci tu.

Acum, ne este mult mai usor sa luam legatura unii cu altii. Daca un coleg de facultate se muta in alt oras si isi schimba numarul si se intampla sa-l rataceasca pe al tau, legatura putea sa fie rupta pentru cativa ani. Acum, nu e nevoie decat sa-i scrii numele pe Facebook. Iar daca nu este o pitipoanca de 15 ani, sansele sa aiba numele din buletin trecut sunt foarte mari – si nu „Aud culori” sau altceva prostesc.

Internetul ne pune la dispozitie absolut orice. Poti sa scrii „inchirieri automacarale Suceava” pe Google (sau ce program de cautare folosesti) si sa gasesti ceea ce vrei, fara sa cauti in Pagini Aurii, varianta noua si adaugita, firme care se ocupa de asa ceva. De cate ori nu s-a intamplat sa avem o neintelegere cu un prieten asupra unui lucru (care este capitala Elvetiei, cand a fost lansata o piesa, cand a murit un poet), iar Wikipedia sa ne rezolve dilema?

Poti sa vezi ce clip vrei pe YouTube, ce film doresti pe diferite site-uri, sa cauti referate asupra unui subiect sau sa joci jocuri online. Si ce daca primim mail-uri spam trebuie sa vedem ce va manca vecinul in aceasta seara pe peretele de Facebook? Cred ca minusurile sunt mult mai neinsemnate, pe langa avantajele pe care ni le ofera.

Daca nu iti convine, te provoc sa cauti in mediul non-online toata discografia ABBA. O stiu pe de rost pana faci rost de primul album.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *